zondag 13 april 2014

Babywashing

Eén van de dingen die je hier in Sognaayili zeker moet gedaan hebben is: The babywashing.
Nadat een vrouw hier het leven heeft gegeven aan een prachtig klein bruin wezentje met kroezelige haren wordt het elke dag door een bepaald iemand uit het dorp gewassen. Deze persoon komt de eerste weken de oma of een ander vrouwelijk familielid leren hoe je de baby wast. Een baby wassen is toch simpel denk je. Bij ons is dat inderdaad zeer makkelijk. Wij hebben alle materialen en middelen ervoor om een baby op een zachte, hygiënische en ... manier te wassen. Uiteraard hebben ze al die accommodatie hier niet. Iris en ik gingen langs bij een compound (een lemen hut in het dorp waar een familie woont) In deze familie was er een vrouw die één week geleden een jongetje op de wereld had gezet. Dat jongetje heette Mohammed. Zo heten de jongetjes hier wel vaker (Tamale is voornamelijk voorzien van de moslim religie en cultuur) Eerst toonde de oma ons hoe je Mohammed moest wassen. Het wassen van de baby's gebeurd op een speciale plaats in de kamer. Een kuiltje in de vloer waar de vrouwen tevens bevallen. Mohammed werd door de oma op allerlei manieren vastgehouden, ingezeept en overspoelt met water. Daarna kreeg hij ook enkele oliebadjes en werd hij zachtjes met een handdoekje droog gedept. Daarna was het aan Iris en ik. Helemaal niet makkelijk om die baby op die speciale wijzen vast te houden, maar het was opnieuw een prachtige ervaring. Eentje om NOOIT te vergeten .


2 opmerkingen:

  1. Dag Sarah,
    door de vakantie heb ik even niet kunnen volgen en had ik heel wat 'bij te lezen' op je blog. Het is echt 'hartverwarmend' om je ervaringen te lezen en te zien hoe je dit alles tot je laat doordringen en hoe je ermee omgaat. Je oog voor detail , voor erkenning, voor openheid en nog zoveel meer.
    Geniet maar met volle teugen ... en weet ... 'ervaring is niet wat je meemaakt maar wel wat je ermee doet' en dat heb jij maar al te goed begrepen !
    groetjes
    Marleen D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Marleen!

    Het doet me enorm veel deugd om jouw wijze woorden hier op mijn blog te lezen. Heel lief van je !
    Dank je wel ! I ik geniet er inderdaad met volle teugen van daar moet je niet aan twijfelen.


    Dikke knuffel

    Groetjes

    Sarah



    BeantwoordenVerwijderen