zondag 16 maart 2014

Pindanoten, pindakaas, pindapoeder,...

De mama's van onze familie hadden op de markt goede zaken gedaan. Ze hadden enorm veel pindanoten gekocht voor een mooi prijsje. Onze compound stond vol zaken met pindanoten. Wat gingen die vrouwen daar nu mee doen? Wel eerst werden de velletjes van de pindanoten verwijderd  door middel van een blok. Daarna werden de pindanoten geroosterd. Vervolgens werden ze gefrituurd en na het frituren werden ze gemalen.  Na het malen van de pindanoten gaan ze in een grote kom met heel wat water en word er flink geroerd en gekneed. Plots ontstaat er pindakaas. Iris en ik kregen alvast onze portie pindakaas. Ik kijk al uit naar het stukje brood morgenvroeg met verse pindakaas! Nadat de pindakaas klaar is werd er heel wat water aan deze pap toegevoegd. Door water toe te voegen veranderde de gehele textuur en de kleur van de pindakaas. De pindakaas werd veel donkerder en er ontstond ook heel wat pindaolie. De pindaolie werd gescheiden van de gehele pap. Deze pindaolie kan gebruikt worden om te koken, maar heel wat olie zullen de vrouwen ook verkopen. Wanneer de meeste olie verwijderd was maakten de vrouwen van het achtergebleven pindadeeg grote ballen welke ze later in kleine stukken zouden verdelen. Deze kleine stukken werden dan op hun beurt gefrituurd en na het frituren werden deze gefrituurde balletjes tot fijn poeder gestampt. Dit poeder wordt hier in heel wat gerechten gebruikt. De vrouwen hebben hier een heel weekend aan zitten werken. Uiteraard hebben Iris en ik meegeholpen met het stampen van het gefrituurde pindadeeg tot pindapoeder.  Zie hier enkele foto's van het gehele proces van pindanoot tot pindapoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten